U srcu Istre, u idiličnom selu Smoljanci nalazi se Stancija 1904

Stancija 1904

O nama

Stogodišnje imanje se prostire na 4.000m², a gostima je na raspolaganju kuća za odmor i tri apartmana s ukupno 12 kreveta. Svi smještaji kategorizirani su sa 4 zvjezdice a 2 apartmana prilagođena su i osobama s invaliditetom. Konoba je na raspolaganju samo gostima na smještaju, zatvorenoga je tipa.

Imanje i parkiralište ograđeni su prirodnim istarskim kamenom – suhozidom a njegovani vrt sa starim stablima u zelenilu omogućit će Vam nezaboravne trenutke opuštanja i uživanja. Stogodišnje drvo Ladonja – Celtis australis kraljica je vrta. Uklesani Bog Pan, Kažun, Suhozidi, očuvano stogodišnje originalno gumno, najveća gušterna u selu, originalna krušna peć, stogodišnja komoda za suđe, umivaonik…dođite, pogledajte i divite se radu naših predaka i njihovom tadašnjem umijeću!

Obitelj Moll koja je vlasnik i domaćin Stancije 1904 pripremit će vam vrhunski  doručak s lokalnim namirnicama. Stancija 1904 otvorena je tijekom cijele godine. Savršena toplinska izolacija u kombinaciji sa snažnim sustavom centralnog grijanja i dva otvorena kamina na drva, pretvorit će Vaš boravak u jesenskim i zimskim mjesecima u ugodan doživljaj.

Stancija 1904

Mjesto vrhunske kuhinje

U Stanciji 1904  kuha se s proizvodima iz okolice nabavljenim od malih proizvođača sira, voća i povrća, maslinovog ulja i mesa, a riba se nabavlja od poznatih ribara iz Rovinjske okolice. Stoga se u Stanciji 1904 na stolu nalazi ono što priroda nudi u tom trenutku. Glavni tajni sastojak je ljubav – radi se ono što se voli i u što se vjeruje, a to su prepoznali i gosti i struka.

Stancija 1904

Europske destinacije izvrsnosti (EDEN)

EDEN s tekstom (2)

Svaka zemlja koja sudjeluje u projektu vodi svoj izborni postupak, a u Hrvatskoj izbor provodi Hrvatska turistička zajednica sa sustavom turističkih zajednica i uz sudjelovanje i suglasnost državnog tijela odgovornog za turizam tj. Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske.

Kako bi se proveo nacionalni izbor potrebno je: imenovati tim za provođenje postupka, imenovati povjerenstvo, izraditi kriterije, objaviti natječaj i izabrati pobjednika koji će biti nazočan Europskoj svečanoj dodjeli nagrada u Briselu koju organizira Europska komisija i postat će članom Europske mreže odredišta projekta EDEN. Na DANIMA HRVATSKOG TURIZMA nacionalnom pobjedniku uručuje se priznanje i statua.

Sve destinacije izvrsnosti potpisuju Memorandum razumijevanja tzv. Deklaraciju o europskoj mreži destinacija izvrsnosti za održivi turizam kojom se obvezuju na međusobnu suradnju i razmjenu znanja i informacija o razvoju turizma.

Stancija 1904

Eco Domus – certificiranje Eko prijateljskog smještaja

Jedan od općih ciljeva UO za turizam Istarske Županije je održivi razvoj turizma u Istri, te razvoj Istre kao kvalitetne turističke destinacije. Na tragu tih ciljeva, a na temeljima Master plana razvoja turizma Istre 2015. – 2025., pokrenuli smo novi projekt Eco Domus.

Eco Domus je namijenjen malim turističkim smještajnim objektima, a cilj mu je poticanje privatnih iznajmljivača na diversifikaciju i podizanje kvalitete smještaja kroz usklađivanje s načelima održivog razvoja i održivog turizma.

Povijest

1904 - Početak

Godine 1904. u selu Smoljanci, nadomak renesansnog gradića Svetvinčenta, izgrađena je kamena kuća (stancija).

Obnova imanja od 1999. do 2003.

Imanje je obnavljano od 1999. do 2003. godine pod nadzorom restauratora a okruženo je vrtom na kojem raste 127 vrsta biljaka.

1999 - Konoba

U sklopu Stancije 1904 se nalazi se istarska konoba koja je na raspolaganju gostima na smještaju.
Šterna (cisterna za vodu) i kuća u kojoj je smještena konoba sagrađena je 1904. i predstavlja ogledni primjer tradicijske arhitekture istarskog nasljeđa s najsuvremenijim svjetskim standardima uređenja interijera.

Posebno ugodnu i toplu atmosferu daje otvoreni kamin, zidovi fugirani autentičnim istarskim kamenom, mnogo starina i namještaja iz prethodnog je stoljeća.