U srcu Istre, u idiličnom selu Smoljanci nalazi se Stancija 1904

Stancija 1904

O nama

Stogodišnje imanje se prostire na 4.000m², a gostima je na raspolaganju kuća za odmor i tri apartmana s ukupno 15 kreveta. Svi smještaji kategorizirani su sa 4 zvjezdice a 2 apartmana prilagođena su i osobama s invaliditetom. Konoba je na raspolaganju samo gostima na smještaju, zatvorenoga je tipa.

Dječje igralište i parkiralište ograđeni su prirodnim istarskim kamenom – suhozidom a njegovani vrt sa starim stablima omogućit će Vam nezaboravne trenutke opuštanja i uživanja.

Obitelj Moll koja je vlasnik i domaćin Stancije 1904 pripremit će vam vrhunski  doručak s lokalnim namirnicama. Dopustite da Vas vlasnica Draženka (Dada) iznenadi posebnim sezonskim menijem. Uz sljedove po domaću nudi vrhunska vina sa istarskog podneblja. Stancija 1904 otvorena je čitave godine. Savršena toplinska izolacija u kombinaciji sa snažnim sustavom centralnog grijanja pretvorit će Vaš boravak u jesenskim i zimskim mjesecima u ugodan doživljaj.

Stancija 1904

Mjesto vrhunske kuhinje

U Stanciji 1904  kuha se s proizvodima iz okolice nabavljenim od malih proizvođača sira, voća i povrća, maslinovog ulja i mesa, a riba se uzima od poznatih ribara iz rovinjske okolice. Stoga se u Stanciji 1904 na stolu nalazi ono što priroda nudi u tom času. Glavni tajni sastojak je ljubav – radi se ono što se voli i u što se vjeruje, a to su prepoznali i gosti i struka.

Stancija 1904

Europske destinacije izvrsnosti (EDEN)

Svaka zemlja koja sudjeluje u projektu vodi svoj izborni postupak, a u Hrvatskoj izbor provodi Hrvatska turistička zajednica sa sustavom turističkih zajednica i uz sudjelovanje i suglasnost državnog tijela odgovornog za turizam tj. Ministarstva turizma RH.

Kako bi se proveo nacionalni izbor potrebno je: imenovati tim za provođenje postupka, imenovati povjerenstvo, izraditi kriterije, objaviti natječaj i izabrati pobjednika koji će biti nazočan Europskoj svečanoj dodjeli nagrada koju organizira Europska komisija i postat će članom Europske mreže odredišta projekta EDEN. Na DANIMA HRVATSKOG TURIZMA nacionalnom pobjedniku uručuje se priznanje i statua.

Sve destinacije izvrsnosti potpisuju Memorandum razumijevanja tzv. Dekleraciju o europskoj mreži destinacija izvrsnosti za održivi turizam kojom se obvezuju na međusobnu suradnju i razmjenu znanja i informacija o razvoju turizma.

Na prijedlog Europske komisije, a u cilju promidžbe EDEN projekta i nacionalnih destinacija izvrsnosti, zemlje sudionice u projektu izabrale su svoje veleposlanike. Hrvatska veleposlanica projekta EDEN je gospođa LIDIJA KOMES, novinarka Hrvatskog radija koja već godinama obrađuje ekološke teme pa će njen angažman pridonijeti prepoznatljivosti projekta EDEN i promidžbi održivog razvoja turizma.

Stancija 1904

Eco Domus – certificiranje Eko prijateljskog smještaja

Jedan od općih ciljeva UO za turizam IŽ je održivi razvoj turizma u Istri, te razvoj Istre kao kvalitetne turističke destinacije. Na tragu tih ciljeva, a na temeljima Master plana razvoja turizma Istre 2015. – 2025., pokrenuli smo novi projekt Eco Domus. Nastavak je to aktivnosti vezanih za diversifikaciju privatnog smještaja u Istarskoj županiji, koje smo započeli s projektom Istra Bike&Bed.

Eco Domus je namijenjen malim turističkim smještajnim objektima, a cilj mu je poticanje privatnih iznajmljivača na diversifikaciju i podizanje kvalitete smještaja kroz usklađivanje s načelima održivog razvoja i održivog turizma.

Povijest

1904 - Početak

Godine 1904. u selu Smoljanci, nadomak renesansnog gradića Svetvinčenta, izgrađena je kamena kuća (stancija).

Obnova imanja od 1999. do 2003.

Imanje je obnavljano od 1999. do 2003. godine pod nadzorom restauratora a okruženo je vrtom na kojem raste 127 vrsta biljaka.

1999 - Konoba

U sklopu Stancije 1904 se nalazi se istarska konoba koja je na raspolaganju gostima na smještaju.
Šterna (cisterna za vodu) i kuća u kojoj je smještena konoba sagrađena je 1904. i predstavlja ogledni primjer tradicijske arhitekture istarskog nasljeđa s najsuvremenijim svjetskim standardima uređenja interijera.

Posebno ugodnu i toplu atmosferu daje otvoreni kamin, zidovi fugirani autentičnim istarskim kamenom, mnogo starina i namještaja iz prethodnog je stoljeća.